Durica Katarina

Budapest legmenőbb kreatív műhelye

Budapest legmenőbb kreatív műhelye

By: DuricaKatarina 2016. április 17.

Budapest belvárosában, a VII. kerületben van a város legjobb kreatív műhelye. Szerintem. Három bohém alkotó, egy fotós, egy stylist és egy divattervező. Egymás mellett alkotnak, rajzolnak, vágnak, varrnak, dekorálnak, fotóznak és terveznek.

Kiss Kósa Annamária, Köő Adrien, Petz-Molnár Lénárd közösen bérelnek egy stúdiót, ahol asszisztenseikkel közösen dolgoznak. Három teljesen különböző kreatív ember, akikhez jó megérkezni. Az előteret szinte hetente újrarendezik. Lomtalanításkor megmentett kanapé, amit Annamária újragondolt, a karfát ezüstre festette, és szürke, geometriai mintás huzatot varrt rá. Faparkett, bizarr dizájnelemek, színes ruhák és vállfák mindenütt.

 Annamária a Koka Fashion megálmodója és kivitelezője. Saját márkáját még a pozsonyi egyetemi évei alatt hozta létre, amikor divattervezést tanult. Az ő ruhái közt válogatok. Simogatom a puha anyagokat, Annamária pedig kommentálja, “ezt a ruhát a Felvidék Szépe szépségverseny döntősei viselték, azt egy celeb egy nagy nézettségű esti műsorban, ezt egy New York-i esküvőre terveztem.”

666666.jpg

Annamária készíti a ruhámat a könyvbemutatóra, ami április 23-án lesz a Millenáris Parkban. Azt találtuk ki közösen, hogy a felvidéki szerző részben Felvidékről szóló könyvének bemutatóján felvidéki tervező ruháját viselje. Micsoda ötlet! Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, egy utcában nőttünk fel Somorján. Aztán mind a ketten Budapestre költöztünk, fiaink egy hónap eltéréssel születtek. A két kisfiú nagy haver. Mi is Annamáriával. Őt kérdezem:

 Mi inspirál?

Minden kollekciómnál más valami. Szeretem a letisztult, geometrikus alakzatokat, így sokszor inspirálódom az építészetből, de a természetből és a népművészetből is merítek. Az utóbbiból engem a népi motívumok, a hímzés érdekel leginkább. Rajongok a hímes tojások geometrikus, szabályos, ismétlődő vonalvezetéséért. Ez az, aminek felhasználási módja kimeríthetetlen, és gyakran megjelenik a munkámban. Akár nyomatban köszönnek vissza egyes népi motívumok, vonalak és spirálok, de az is gyakori, hogy a szabásmintába építem be a szimmetrikus felosztást.

1.jpg

 

A modern építészet nagy rajongója vagyok, a Bauhaus bútoroktól az épületekig mindet imádom, ahol tényleg a letisztult funkcionális elemek kerülnek előtérbe. Nem kell ahhoz a sok díszítés és csicsa, hogy kifejezhessem önmagam. A kollekcióimban átalában 2-3 színt használok, semmi fodor, semmi minta. A fekete a kedvencem, ezt kombinálom egy kontrasztos színnel vagy anyaggal.

Egyszer egy pályázatra jelentkeztem, aminek a kávé volt a témája. A kollekcióm elég nagy sikert hozott, a zsűri nekem ítélte az év legjobb szlovákiai fiatal divattervező díját, rá egy évre pedig az év felfedezettje díját. Bejött ez a kollekció, pedig a kávét nem is szeretem, sőt még az illatától is menekülök. A kávészem formája mégis inspirált, és érdekes darabok készültek erre a témára.

kave.jpg

 

 Divattervező vagy, hogy néz ki egy napod?

Mint egy átlagos családnál, nálunk is kora reggel indul a nap, fél 7-kor kelünk, készülődünk. Kisfiunkat férjem viszi az óvodába, mert neki esik útba, én pedig rendet teszek a lakásban, és 9-re bemegyek a showroomba - műhelybe, ahol kb. 16-17 óráig maradok. Itt minden nap új feladat vár rám. Amikor épp nem a kollekciómon dolgozom, akkor egyedi megrendelésre készítek ruhát vagy ügyféllel találkozom, vagy anyagbeszerzésre indulok a városba. Heti szinten pedig mindig van olyan fotózás, ahol én is részt veszek, vagy a ruháimmal vagy pedig stylistként. Sok ember fordul meg nálunk, van, aki csak tanácsot kér, van, aki a kollégáim ügyfele és közösen dolgozunk a megrendelésen. Néha nyugisabb a nap, de van, hogy meg sem állunk. Hazafele bevásárlás, vacsorakészítés, és este újra együtt a család.

screen_shot_2016-04-17_at_21_55_13_1.png

 

Kik viselik a ruháidat?

Karrierem során rengeteg emberrel ismerkedtem meg és dolgoztam együtt. Főként hétköznapi embereknek tervezek életük fontos napjaira, mint pl. az esküvő vagy más családi esemény. De számos ismert ember is megfordult már nálam. Előadók, énekesek, színészek, médiában dolgozók. Az egyedi ruháknak megvan a varázsa és a vonzása, hogy soha nem futsz össze ugyanolyannal, és ezzel egyre több ember szimpatizál.

karmen.jpg

 

 Köő Adrien

 

Te vagy a legrégebben a műhelyben, milyen a közös munka Annával és Lénárddal?

Négy éve vagyok itt, előtte egy terapeutával dolgoztam együtt és utána jöttek az Annáék. Velük azért jó a közös munka, mert hasonló az érdeklődésünk. Ez hamar összehozott bennünket. Nagyszerű dolog, hogy én vagyok az első, aki látja a munkájukat, és gyakran megtörténik, hogy az általuk tervezett kollekció egy- egy darabját használom is. Modelleket, kismamákat fotózom bennük.

muterem4_1.jpg

Miben erősítitek egymást, és hogyan tudjátok egymás munkáját segíteni?

Mind a ketten nagyon jó stylistok. Egy-egy fotózásnál nagyon sokat tudnak segíteni, kiegészítőkben is sokszor szaladok hozzájuk, mert az Anna díszlettervező is, így sokszor jó tanácsokat, ötleteket tud adni.

barany.jpg

 Mi a fő profilod?

Főleg portréfotózással foglalkozom. Szeretem az emberek lelkét látni, kihozni belőlük a legjobbat. Szívesen csinálok gyerekfotókat, sztárokat fotózom magazinoknak, modellfotózás is gyakran van, de a hétköznapi ember sokkal jobban érdekel. Nincsenek betanult pózok, beállítások, hanem együtt fedezzük fel a legbelső ént.

muterem2_2.jpg

 

 Fotóskent milyen vicces jelenetek történtek nálatok?

Itt mindig vidámság van! Ennyi munka mellett nem is lehetne másképpen. Idén húsvétkor egy élő kisbáránnyal lehetett fotózkodni, tavaly igazi nyuszit hoztunk, jópofa fotók készültek, vicces volt a fotózás. Mind a hármunk szülinapját megünnepeljük, jó megállni egy pillanatra, és ünnepelni.. Tavaly mindenki fejére egy zacskót húztam, így nem kellett egy képet sem utómunkázni.

muterem3.jpg

 

Petz – Molnár Lénárd

 

Miért szeretsz ebben a műhelyben dolgozni?

Igazából sokszor vagyunk viccesek, amikor együtt dolgozunk Annával. Ha például egy olyan projekt vagy fotózás van folyamatban, aminek valamilyen speciális témája van, akkor azonnal magunkra kapjuk mi is a kellékeket, és abban vagyunk egész nap a műhelyben. Egyszer Anna a munkájához behozott két turbánt; rögtön felkaptuk és egész nap abban dolgoztunk.

13023256_10208889687062368_154046899_n.jpg

 

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Mindegyikre, függetlenül attól, hogy ismert emberekkel dolgozom-e együtt, vagy sem. Mindegyikben van valamilyen kihívás, érdekesség.

 Ha egy vidéki néninek kellene elmesélned, hogy mivel foglalkozol, hogy írnád le a munkád?

Segítek eldönteni, hogy mi az, ami a legjobban áll egy adott személynek. Figyelembe veszem az alakot, bőrszínt, és sok apró részletre is odafigyelek. Tudom, hogy mi áll jól, és meg tudom mutatni azokat a kis trükköket, amitől csinosabb lehet, magabiztosabbnak érezheti magát az ember.

Petz - Molnár Lénárd munkái:

13045483_10208889687142370_2007561695_n.jpg

13059842_10208889687102369_1205769835_n.jpg

 

_k001204_10x15.jpg

 

süti beállítások módosítása