Durica Katarina

Szexturizmus testközelből

Szexturizmus testközelből

By: DuricaKatarina 2016. március 24.

„Házas vagy? Van barátod? Egy ilyen gyönyörű nőre kell, hogy vigyázzon egy férfi! Úszunk egyet? Este szívesen megmutatnám a várost!” Szinte nincs az a magyar nő, aki korra, alkatra, társadalmi rangra vagy családi állapotra való tekintet nélkül ne kapott volna hasonló bókokat a helyi fiatal fiúktól a tengerparti turistahelyek egyikén.

turizmus.jpg

Másodéves egyetemista voltam, amikor egy utazási iroda idegenvezetőjeként kiutaztam Egyiptomba, majd a következő idényre Tunéziába és Törökországba. Összesen több évet töltöttem és dolgoztam a magyarok körében legnépszerűbb nyaralóhelyeken. A tengerparti szállodák paradicsomi körülményeket kínáltak, all inclusive ellátás, színes koktélok, medencék, hajóút, animációs csoport egyszerű szórakoztató műsorai, egzotikus gyümölcsök és mestercukrászok által készített édességek - minden adott volt, hogy a turisták úgy érezzék, belecsöppentek egy mesterséges mennyországba.

Új pasi első este

Ennek részeként szinte napi szinten láttam, ahogy a fiatal anyának a pincér a fülébe súgja, hogy „a férjed nagyon szerencsés férfi”, miközben a nő épp gyerekek után szaladgál, és ettől persze rögtön pár percre kivirul. Gyakori látvány az egyiptomi éttermekben a negyven körüli nyugati nő mély dekoltázsú nyári ruhában, a fiú mellette nem több huszonötnél. Izmos testén olcsó póló feszül, és vacsora alatt egész végig a nőnek kedveskedik. Aztán a fiú a számlát kéri és nagy gesztusokkal eljátssza, hogy nem érti, miért nincs meg a pénztárcája. A nő kedvesen leinti és kifizeti.

Rengeteg olyan nővel találkoztam, akik már sokadszor jártak Egyiptomban, ennek ellenére szinte semmilyen reális ismerettel nem rendelkeztek az országról. Gyakran le voltak nyűgözve, hogy mennyire tiszták és kedvesek a helyiek. A turizmusban dolgozók gúnyosan Schengen-harcosoknak nevezik az idősebb európai nőkre hajtó fiúkat, akiknek a célja nemritkán az, hogy bejussanak egy EU-s országba, a pszichológia szakirodalom pedig "kanadai titkárnő-szindrómának" keresztelte el a jelenséget. Megérkeznek az agyonstrapált, negyvenes nők a tengerhez, és már az első estéjüket sikerül egy náluk jóval fiatalabb férfival tölteni.

Egyiptom, Tunézia és Törökország szórakozóhelyein ez mindennapi jelenségnek számít. Ezek a fiúk nem is nagyon próbálkoznak a fiatal szép lányoknál, akik nem szenvednek hiányt bókokban és megszokták, hogy a férfiak elhalmozzák őket a figyelmükkel. Velük tehát nem érdemes kezdeni, arról nem is beszélve, hogy az ilyen lányoknak jellemzően pénzük sincs, szemben az idősebb külföldi nőkkel, akik helyi szemmel nézve valósággal úsznak a pénzben, és hálásak minden figyelmességért.

turizmus2.jpg

Virágzik a szexturizmus

Szexturizmuson általában azt értjük, ha a gazdag nyugati férfiak Ázsiába mennek és pénzért szexuális szolgáltatást vásárolnak. Ilyenkor egyértelmű az üzlet, mindenkinek világos, hogy ki mit akar, kinke mi a szerepe. Ezzel szemben a nők nem egyértelműen a szexre hajtanak, hanem az azt megelőző és követő színjátékra is. Kell a szerelembe esés érzete, a kedveskedés, a hosszú romantikus séták. A fizetséget a kellemes percekért a fiúk sem feltétlenül kérik nyíltan, az megtörné a varázst. A felejthetetlenné tett nyaralásért cserébe a nőktől ruhát, egy pár új cipőt, Ray Ban napszemüveget vagy iPhone-t kapnak. Ezeket az „ajándékozásokat” is mindig valamilyen áltörténetbe burkolják. A búcsúzáskor a jól fésült fiú átöleli a nőt és elkezdi a kis történetét: mobilt kell vennem, hogy fel tudjalak hívni; az anyukám súlyos beteg, vagy a kocsim szervizben, nem tudnálak holnap elkísérni a repülőtérre... Három-négy történetet variálnak a nyár folyamán, és több tucat nőt sikerül behálózniuk, így egy szezon alatt sok száz eurónyi ajándékot szednek össze.

Míg a gazdag nyugati nők legkedveltebb szerelmi úti céljai Bali, Jamaica, Gambia és Szenegál, addig a magyar nők az olcsóbb és egyszerűbben megközelíthető turistahelyeket keresik. A dzsigolók társadalmi megítélése országonként változik, de javarészt megvetik őket és viccelődnek rajtuk, pedig nagyrészük csak ki akar törni a szegénységből. Sokan közülük házasok és „munkájukból” tartják fenn családjukat. Többségüknek kilátástalan a helyzete. Hotelekben vagy búvárközpontokban dolgoznak, magyar szemmel nézve fillérekért, vagy vizisít kínálnak fürdőnadrágban. Sportos, izmos testük van, fiatalok és tele vannak energiával. A nők, akik otthon csúnyának, öregnek és túlsúlyosnak érzik magukat, mellettük felszabadulnak, így nem csoda, hogy megtelnek velük a turista célpontok.

„Tavaly harmincötezren utaztak velünk, a legnépszerűbb helyek Tunézia, Törökország és Egyiptom – említi dr. Füriné Boglárka a Kartago Tours cégvezetője. – Mi nem vájkálunk az utasaink magánéletében. Igyekszünk jó szolgáltatás kínálni, az, hogy a nyaralás alatt mi történik, ki kivel és mit csinál, már nem a mi dolgunk. Persze érzékeljük, hogy van olyan, főleg a téli időszakokban, hogy egy hölgy egy hónapra utazik ki egyedül. Sokan kérik, hogy egy helyi férfi majd ott csatlakozzon hozzájuk, ezt viszont nem tudjuk teljesíteni, mert a helyi szálloda, vallási és kulturális okokra hivatkozva, elutasítja a kérést. Bizonyos szállodákban több az egyágyas foglalás.” Konkrét adatok nincsenek, és százalékosan megállapítani, hogy a népszerű helyeken töltött nyaralás alatt hány nő kerül mélyebb kapcsolatba helyi férfival, lehetetlen kimutatni.

Egyiptomi másik élet

Egyiptomban töltött időszakomról írtam egy regényt, amiben kitértem a női szexturizmusra is. Máriával a könyvem megjelenése után találkoztam először, azzal keresett meg, hogy ő is szívesen elmesélné az egyiptomi „másik életét”.

„Idenézz, én ismerem a lehetőségeimet, jó pár évvel ezelőtt felmértem őket” – kezdi a történetét. „Átlagon aluli külsejű, vidéki hivatalnok vagyok. Írhatod úgy is, hogy unalmas, dagadt falusi tyúk. 43 évesen két középiskolás gyerekem van, az apjuk évekkel ezelőtt lelépett. A társkeresőkön nem az ilyen nőkre vadásznak, és akik igen, azok meg teljesen lúzerek, nagypapák, akik meghittségre, nyugalomra vágynak. A sorok közt ott áll, hogy semmi szex, csak a közös sorozatnézés. Na, ez az, ami nekem nem kell. 2010-ben jártam először Egyiptomban a gyerekekkel, a strandon olvasgattam, amikor odajött egy helyi férfi, karkötőket kínálgatott. Lekuporodott mellém és elárasztott bókokkal. Hogy én mennyire szép vagyok, szexi nőnek nevezett, mindenképp a telefonszámom akarta. Olyan zavarba jöttem, hogy alig kaptam levegőt. Aztán a férfi elment, de én úgy éreztem magam a nap hátralevő részében, mint talán még soha. Vonzó, szexi, kívánatos nőnek. Másnap az egyik pincér szúrt ki magának, kedveskedett, virágot tett az asztalunkra és hozzáért a kezemhez. Beleborzongtam. Aztán a vacsora után megkeresett, beszélgettünk a tengerparton, sétáltunk a naplementében, virágot hozott és el sem hittem, hogy velem történik ilyesmi. Lefeküdtünk, és olyan jó volt, mint előtte otthon sose.

A gyerekeim nagyok, miért is ne engedhetnék meg magamnak ennyi kényeztetést? Évente két hét egyiptomi nyaralást? Megérdemlem! Utána hónapokig úgy élek, mintha elvarázsoltak volna. Ezek a férfiak értenek a nőkhöz. Tudják, hogy kell őket levenni a lábukról, és olyan őrületesen jók az ágyban, hogy azt elmesélni sem tudom. Hiába nézel most rám ilyen furán. Te fiatal, vékony, csinos nő vagy. Bármennyi szeretőt találhatnál itthon is. Nekem itthon nincs esélyem” – állítja Mária és hozzáteszi, az idén két nyaralást is lefoglalt. A barátnőjével utazik, aki ugyanúgy, mint ő, feltöltődni megy. „Így spórolunk a szálloda árán, ráadásul egy ágyas szobát szinte lehetetlen kapni„ – teszi hozzá.

turi3.jpg

Nem tart sírig a szerelem

Persze, nem minden dzsigoló elégszik meg azzal, hogy ajándékot és pénzt kap. Sokan vannak, akik ilyen módon akarnak az EU-ba jutni, vagy bárhová, csak kijutni a saját hazájukból. A papírok megszerzése után általában lelépnek a színlelt házasságokból. Persze vannak pozitív példák is, sikeres házasságok, de ha átgondoljuk, mennyi az esélye annak, hogy egy egyetemet végzett, jól szituált ötvenes európai nő és egy huszonöt körüli egyiptomi pincér, akik a közösen beszélt angol nyelvből csak az alapokat ismerik, mennyi ideig lesznek olyan felelőtlenül boldogok, mint a nyaralás idején, akkor aligha kapjuk meg a sírig tartó szerelmet.

A jobb élet reményét hajszoló fiúk zsákmánya javarészt a kelet-európai nő, akinek a külföldiekkel nincs tapasztalata, minden kulturális különbséget csodaként él meg, és az otthoni szürke hétköznapokat szívesen varázsolná színesebbé egy egzotikus tigris segítségével. Azzal persze nem számol, hogy a Schengen-harcosok nagy részének a szerelem csupán ugródeszka.

Az egyik turizmusban dolgozó férfi kollégám így fogalmazta meg a női szexturizmus lényegét: „Ezek a nők otthon bejárnak az irodába, saját kocsijuk van, és azt hiszik, mekkora királyok, pedig csak a körmük nőtt ezen a héten is. Aztán eljönnek nyaralni, és itt meglátják, miről is szól az élet! Pár hete itt nyaralt egy drezdai negyvenes nő. Borzalmasan nézett ki, a fiúk először gúnyolódtak is rajta titokban. Aztán valahogy Mohamed közelébe került, és azóta „dúl a szerelem”. A nő marketinges egy jól menő cégnél, jövő héten jön ismét. Valószínűleg nem tudja, hogy az ilyen férfi annyi nővel fekszik le, ahányan fizetnek neki.

(Az írás az ELLE magazinban jelent meg)

süti beállítások módosítása